top of page
 • Juliette Rosenkamp

AAN ALLE VROUWEN: stop met je schuldig voelen!

Schuldgevoel, daar hebben wij vrouwen vaak last van. Je werkt te veel, je werkt te weinig, je was er deze week niet genoeg voor je kinderen, je had eigenlijk naar de sportschool kunnen gaan, je hebt je ouders niet teruggebeld, de vaatwasser niet ingepakt, geen gezonde maaltijd gekookt, je bent vergeten dat je zoon een leeg melkpak nodig had voor een knutselproject op school… Kortom, je voelt je schuldig. Want je had het anders kunnen doen. Beter. Verantwoorder.

Aan alle vrouwen die zich schuldig voelen als ze in plaats van de was wegwerken op de bank zijn beland met een fles wijn en de hele avond series hebben gekeken; ik wil jullie graag een hart onder de riem steken. Voel je alsjeblieft niet meer schuldig! Kijk maar naar de dingen waar ik mezelf op betrapt heb in de afgelopen weken:

 1. Die was die ik gisterenavond nog snel even draaide zit de volgende dag nog steeds in de machine. Daarom draai ik ‘m nog een keer. Daarna ga ik ‘m écht ophangen. Denk ik.

 2. Mijn auto is een slagveld van lege koffiebekers, blikjes en mueslireepverpakkingen, verkreukeld huiswerk van mijn zoon, schoenen met te hoge hakken die ik meenam voor dat etentje en frummels uit Kindersurprises.

 3. Ik hang ’s avonds geregeld twee uur lang op Zalando, H&M of ander online shoppingparadijs rond en vul mijn mandje tot de nok toe. Vervolgens sluit ik de website af en ga douchen. #tijdverkwanselen

 4. Onbekend telefoonnummer? Ik neem niet op. Spreek maar wat in.

 5. De deurbel gaat op een onchristelijk tijdstip. Ik was nét voornemens de hele avond te bingewatchen in pyjama met kat op schoot. Daarom wacht ik tien minuten in de badkamer. De ongenode gast is nu vast wel weg.

 6. In een fles wijn zitten twee, hooguit drie glazen. Dat weet iedereen.

 7. In een vlaag van verstandsverbijstering heb ik voor de hele week gezonde boodschappen gehaald. De week erna gooi ik een uitgebloeide broccoli bij de geitjes over het hek, verdwijnt een tot-snot-getransformeerde komkommer in de container en vries ik die vegaburgers toch maar in. De filet americain, voorraad wijn en witte chocola met stukjes framboos zijn trouwens wel netjes opgegaan.

 8. Mijn zoon heeft vanmiddag geen zin om naar zijn sportclub te gaan. Ik geef meteen toe. Prima om een keertje over te slaan. Scheelt mij ook weer een middag chauffeuren.

 9. De kattenbak kan nog prima een dagje zonder uitscheppen. Die speciale geurkorrels eroverheen doen wonderen.

 10. Mijn prepuber vindt de hele zondagmiddag Youtuben een prima dagbesteding. Ik ook.

 11. Het is nog amper november, maar ik heb de eerste glühwein, pepernoten en stamppot zuurkool met spek reeds geconsumeerd. Oh, en ook warme choco met rum en slagroom toen het van de week zo hard regende.

 12. Op zondagavond realiseer ik me dat mijn kind morgen op school moet trakteren. Bij het tankstation koop ik tweeëndertig ChupaChups en een zak gevulde koeken. Schouderklopje voor mezelf dat ik de juffen niet vergeten ben!

 13. In plaats van aan de weg zetten, ga ik naar het recycleplein om plastic, karton en lege flessen af te voeren. #burenhoevennietallesteweten

 14. Een broodje hamburger met twee schijfjes tomaat en een blaadje sla kan best doorgaan voor een gezonde maaltijd. Toch?

 15. Ouderavond. Ik sta om 19.30u ingepland. Tijdens het wachten neem ik een handvol Smintjes. Straks denkt de docent dat ik alcoholist ben.

 16. Stiekem ben ik jaloers op mijn kat. Die ligt lekker de hele dag met een warm bontjasje aan in z’n gezellige mandje. Wil ik ook wel.

 17. De Ici Paris XL zit om de hoek. Toch bestel ik mijn make-up online. Gewoon, omdat ik geen zin heb de deur uit te gaan.

 18. De Albert Heijn zit om de hoek. Toch bestel ik mijn boodschappen online. Gewoon, omdat ik geen zin heb om de deur uit te gaan. En om te sjouwen.

 19. De rotzooi in de prullenbak duw ik eindeloos aan. En als nieuwe troep er écht niet meer bij past, zet ik een plastic tas naast de prullenbak. Opgelost!

 20. Met de kruimeldief haal ik de ergste plukken kattenhaar van de vloer. Het lijkt meteen een stuk opgeruimder.

 21. Afgelopen weekend had ik niks te doen. Dat wil zeggen: ik had geen verplichtingen of afspraken staan. Ik hád dus heel veel nuttige dingen in huis kunnen doen, zoals de bedden verschonen, de loggia winterklaar maken, de ramen lappen of de keuken eens goed uitsoppen. Maar dat héb ik niet gedaan. In plaats daarvan heb ik beide dagen tot het middaguur in pyjama TLC gekeken en toen ik eindelijk gedoucht en aangekleed was, ben ik de stad in gegaan om een borrel te drinken met familie.

 22. Er staat een roeitrainer in onze slaapkamer. Die stof ik elke week keurig af. Verder fungeert het ding prima als kapstok en/of als nachtkastje voor een stapel boeken en flesje Spa.

 23. Omdat mijn boetes bij de bibliotheek dusdanig opliepen, heb ik mijn abonnement opgezegd. Tegenwoordig koop ik elk boek dat ik wil lezen. Scheelt aanzienlijk in de kosten.

 24. Mijn diepvries heeft zo’n dikke laag ijs; familie pinguïn zou er zo willen intrekken.

 25. Als je de afwas in de gootsteen zet, is je aanrecht ook netjes opgeruimd.

 26. Ik heb alleen maar sanseveria’s en vetplanten. Die nemen je het tenminste niet kwalijk als je ze een keer vergeet water te geven.

 27. Internetten in het kader van ‘research’, wijn drinken met vriendinnen in het kader van ‘intervisie’ en YouTuben in het kader van ‘inspiratie opdoen’. Ik doe dat.

De volgende keer dat je je ergens schuldig over voelt, denk je maar aan dit lijstje. Hopelijk ebt het schuldgevoel dan heel rap weg, trek je lekker je pyjamabroek aan en zap je door naar je favoriete programma. Afgesproken?

74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page