top of page
  • Foto van schrijverJuliette Rosenkamp

WAT DOET JUSTRO MEDIAPRODUCTIES?

EEN KLEINE GREEP UIT DE MOGELIJKHEDEN DEEL 2: KINDERBOEKEN (+ tips 'hoe word ik kinderboekenschrijver?')


Omdat ik geregeld de vraag krijg wat ik, met mijn onderneming JuStRo mediaproducties, nou precies doe, geef ik graag een kijkje achter de schermen om te vertellen over mijn werkzaamheden en projecten. Het is Kinderboekenweek, een mooi moment om te vertellen over de kinderboeken die ik schrijf.


Hoe het begon Als dertiger heb ik inmiddels ook al een verleden waar ik naar kan verwijzen. ;-) Ik ben, in het vorige decennium, gestart als leerkracht in het basisonderwijs. Wat was dat een geweldig beroep. Ook al hoor je anno nu dat het vooral zwaar en onderbetaald werk is om juf of meester te zijn; ik heb vooral mooie herinneringen aan mijn tijd als leerkracht. De band die je als leerkracht met de kinderen in de klas opbouwt, de gezelligheid en geborgenheid die je kunt bieden, de vele grapjes die we gemaakt hebben... het was echt een heerlijke tijd. Er zijn zelfs leerlingen die me nu nog volgen op social media en me in hun berichtjes altijd 'juffie' blijven noemen. (Die leerlingen zijn inmiddels jongvolwassenen, hè? Zo schattig!) Maar goed, ik dwaal weer eens af.

Hoe het begon (poging 2)

In 2012 deed ik mee aan een kinderverhalenwedstrijd, georganiseerd door InclusiveWorks en uitgeverij Clavis. Het verhaal van de winnaar zou uitgegeven worden door uitgeverij Clavis in Nederland en de VS.

kinderboeken schrijven

Ik had er totaal niet op gerekend en was dan ook zo trots als een pauw dat mijn verhaal 'Tellen en rijmen met de familie Muis' het winnende verhaal was. Mijn boek werd uitgegeven in het Nederlands en Engels. Later dat jaar werd dit boek ook nog eens vertaald door een Deense en een Chinese uitgeverij.Hoe word ik kinderboekenschrijver? TIP 1: Mocht jij de droom hebben om ook ooit eens een kinderboek te schrijven, dan raad ik je dus zeker aan om mee te doen aan een schrijfwedstrijd. Met een beetje mazzel win je en sta je plots in de schijnwerpers. Dan ben je een Bekende Kinderboekenschrijver.(Oké, dit is overdreven. Ik word echt niet herkend op straat, hoor. Ja, één keertje: 'Dat is die mevrouw van die boekjes'. Dat was het. Einde dienstmededeling.)


Uitnodigingen Geen BN'erschap, dus. Maar wat het winnen van deze verhalenwedstrijd wel teweegbracht, waren uitnodigingen van andere uitgeverijen. Zo kreeg ik daags na het winnen een uitnodiging van educatieve uitgeverij Plantyn (het Belgische zusje van Noordhoff in Nederland) met de vraag of ik wilde meeschrijven aan hun nieuwe lesmethodes voor Nederlands, taal, spelling en begrijpend lezen. Dat wilde ik zeker weten wel. En toen is het balletje gaan rollen. Iemand die onderwijservaring heeft en kan schrijven voor kinderen; dat is een handige combinatie. In de afgelopen jaren schreef ik voor meerdere uitgeverijen kinderboeken. Waar vooral vraag naar was, waren verhalen op AVI-niveau; verhalen op een leesniveau voor bijvoorbeeld groep 3 of groep 4, voor kinderen die middenin het leren-lezen-proces zitten.


schrijver worden kinderboeken

Hoe word ik kinderboekenschrijver? TIP 2:

Zorg voor een gouden combinatie van kennis en kunde. Misschien ben je wel hartstikke technisch en kun je perfect uitleggen hoe de I-pad werkt. Schrijf er een kinderboek over, met tips voor kids in Jip-en-Janneketaal! Of je bent een echte topper in de zorg, die graag laat zien wat het werk inhoudt. Ideaal om kinderen nu alvast te enthousiasmeren voor een toekomstige baan in de zorg. Wat ik bedoel te zeggen is: waar liggen jouw kwaliteiten? Wat kun jij toevoegen aan het huidige aanbod in kinderboekenland? Meerwaarde en exclusiviteit! Go for it!


kinderboekenschrijver AVI Geronimo Stilton

Gevraagd worden - wat een eer! Uitgeverij De Wakkere Muis - je weet wel, die van de Geronimo Stilton-boeken - was op zoek naar een schrijver om Geronimo Stilton-verhalen op AVI-niveau te schrijven. Ik werd door ze gevraagd. Een grotere eer bestaat er bijna niet. Het was net zo'n champagne-moment als toen ik door de NTR gebeld werd met de vraag of ik wilde meeschrijven aan de scènes voor Sesamstraat. Meneer Aart was altijd al mijn held, maar nu mocht ík - dat schrijfstertje uit Deventer - bedenken wat hij zou gaan zeggen en doen! (De herinneringen en anekdotes van mijn eigen opa zijn in mijn scripts vaak mijn inspiratiebron geweest. Mijn opa's karakter vertoonde veel gelijkenissen met dat van meneer Aart.) Hoe word ik kinderboekenschrijver? TIP 3: Zoals elke ondernemer zal beamen: als je wilt groeien in jouw werk, zul je moeten netwerken. Zowel online als offline. Connect en maak kennis met uiteenlopende mensen in diverse disciplines. Vaak gaan de mooiste opdrachten via-via. Als mensen weten wat jij kunt en dat je altijd openstaat voor mooie, nieuwe projecten, is de kans groter dat jij aangedragen wordt. 'Oh, ik ken wel iemand die dat kan. Wacht, ik zal 'm even appen.' Het klinkt misschien wel héél eenvoudig, maar toch werkt het vaak zo. En vergeet vooral niet op te geven. Een uitgebreid en betrokken netwerk ontstaat niet in een paar maanden tijd. Zorg ervoor dat je website en social media-kanalen up-to-date zijn en dat je altijd je visitekaartjes bij je hebt. Je weet maar nooit wie je vandaag weer tegenkomt!


Toen ik in 2012 de kinderverhalenwedstrijd won, had ik niet durven dromen dat ik nu, zeven jaar later, meer dan 40 kinderboeken geschreven zou hebben. Het plezier van het schrijven, maar vooral de doelgroep - kinderen op de basisschool - en hun reacties op mijn kinderboeken, zorgen ervoor dat ik vooral blijf schrijven. Ik ontvang zo vaak mooie berichtjes van ouders en leerkrachten die vertellen hoe mijn boeken hebben bijgedragen aan het leren lezen, aan het leesplezier en hoe kinderen die moeite hebben met lezen nu wél gemotiveerd zijn, omdat ze Geronimo Stilton op AVI-niveau kunnen lezen. Daar doe ik het voor!Wil je meer weten over kinderboeken schrijven? Ben je zelf een aspirant schrijver en heb je tips nodig? Wil je connecten op social media om je netwerk uit te breiden? ;-) Of ben je juist op zoek naar een schrijver die kinderboeken op AVI-niveaus kan schrijven? Stuur me gerust een berichtje, vind ik leuk!Juliëtte Rosenkamp

82 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page