top of page
  • Juliette Rosenkamp

INSPIRATIE NODIG VOOR JE BLOG?


Soms heb je even geen inspiratie voor je nieuwe blog. Gewoon, omdat het maandagochtend is, je espressomachine het begeven heeft of omdat je hersenen voelen als een uitgeperste citroen waar geen druppel inspiratie meer uit te halen valt aan het einde van de week. Of je nu een blogt op persoonlijke titel, voor je bedrijf of voor een opdrachtgever; als je een keer geen inspiratie hebt voor je nieuwe blog biedt onderstaande lijst hopelijk uitkomst.

Vroeger

Vroeger was alles beter…of niet? Bespreek een onderwerp, voorwerp, situatie of (on)mogelijkheid die anno nu echt beter is. Of juist niet.

Muziek

Welke nummers staan op jouw all-time-favourite muzieklijst? Ga je ze ook insturen voor de Top2000? Waarom zijn dit jouw favoriete nummers?

Talkshow

Bij welke talkshow (tv, online, radio) zou jij absoluut eens willen aanschuiven? Waar zou je graag over vertellen?

Column

Voor welk tijdschrift, (online) magazine of dagblad zou jij heel graag eens een artikel of column schrijven? Waar zou het over gaan? Schrijf je stuk alsof het in dit blad geplaatst gaat worden. (En mail het meteen door aan de redactie. Je weet maar nooit 😉)

Mijn onderneming

Hoe ben jij ooit gestart met jouw onderneming? Heb je tips voor potentiële en aankomende zelfstandig ondernemers? Deel ze met jouw volgers en laat weten hoe jouw droom is ontstaan.

Actualiteiten

Haak in op een actualiteit, de nieuwste rage of een recente gebeurtenis. Schrijf erover en leg een link met jouw bedrijf of persoonlijke situatie. Schrijf bijvoorbeeld een blog waarin je uitlegt dat het verdomd handig zou zijn als jouw blogs net zo hard gedeeld zouden worden als Pokémonkaarten. Met tips hoe je ervoor zorgt dat blogs viral gaan. Of op z’n minst door meer mensen gelezen worden dan je moeder en beste vriendin.

Uit een tijdschrift

Zet een goede bak koffie en pak je favoriete tijdschrift. Ga lekker lezen en bladeren, maar spreek met jezelf af dat je minimaal één artikel, titel, afbeelding, quote of desnoods advertentie eruit moet scheuren om over te bloggen.

Speciale dagen

Check online welke speciale dag het vandaag, morgen of volgende week is. Neem deze feestdag als uitgangspunt voor je blog. Op www.beleven.org/feesten vind je actuele feestdagen en vieringen.

Planning

Welke afspraken of opdrachten staan er op jouw planning de komende tijd? En staat er iets tussen wat ook voor je lezers interessant kan zijn? Schrijf daar je blog over.

Archief

Blader door je eigen blogarchief. Kies een blog die het best gelezen is. Schrijf hierover een deel 2. Is je mening over het onderwerp in de loop der tijd wel of niet veranderd (en waarom)? Of heb je iets meegemaakt wat perfect aansluit bij die best gelezen blog?

FAQ

Schrijf een FAQ en beantwoord vragen die jij geregeld krijgt van je lezers of klanten.

Een dag uit het leven van...

Omschrijf hoe jouw (werk)dag eruit ziet, wat je zoal doet (ook tussendoor) en fleur de boel op met foto’s van jouw werkzaamheden, treinreis, lunch, huisdier, favoriete koffie of werkplek.

Interview

Interview een (collega)schrijver, een blogger of iemand uit jouw vakgebied. Heeft deze persoon handige tips voor je lezers?

Review

Schrijf een samenvatting of review over een boek, magazine of informatief stuk dat je onlangs gelezen hebt.

Uitspraken

Maak een top 10 van de meest grappige/leerzame/onbenullige uitspraken die je afgelopen maand gehoord hebt.

Als ik jou was...!

Wat zou jij de twintigers/dertigers/veertigers anno nu willen meegeven als ervaringsdeskundige dertiger/veertiger/vijftiger?

Workshop

Heb je onlangs een presentatie, workshop of masterclass gegeven (of gevolgd)? Verwerk deze informatie tot een blog.

Bijbaantjes

Welke (bij)baantjes heb je allemaal gehad? Welke was het leukst en het minst leuk? Wat heb je ervan opgestoken? Aan welk baantje denk je terug met een grote glimlach?

Door de ogen van een dier

Bekijk een situatie door de ogen van een hond, kat of ander dier. Schrijf een verhaal vanuit dit perspectief. Zo kwam ik laatst op een idee voor een Sesamstraatscript, omdat mijn katten de hele middag druk waren met een lieveheersbeestje. Ik probeerde me voor te stellen hoe het lieveheersbeestje zich zou voelen, zo met die twee grote koppen boven zich, die aan hem zaten te snuffelen.

Hier ga ik zeker nog eens heen!

Welke landen of steden wil jij sowieso nog een keer bezoeken en waarom?

Lijstjes maken

Of je nu een expert bent op het gebied van ICT, kinderfeestjes, tuinieren of tekstschrijven, met de volgende titels – die je uiteraard zelf moet aanvullen met jouw expertise – heb je meteen een idee voor je nieuwe blog:

  • 8 creatieve manieren om ……

  • Zo …… je als een pro!

  • 5 redenen waarom het beter is om ……

  • …… toen en nu

  • Zo …… je in de helft van de tijd

  • Nooit meer …… met deze 7 tips

My town

Ben je gek op jouw woonplaats? Schrijf erover en vertel je lezers meteen welke hotspots ze niet mogen missen als ze jouw stad bezoeken.

Uit de oude doos

Zoek bij je ouders op zolder naar een oude foto van jezelf. Wanneer was dit? Wat ging je doen? Welke kleding droeg je?

Life hacks

Heb jij een handige life hack? Schrijf erover! En als je er geen een hebt, zoek dan een life hack op die je wilt proberen. Vertel vooral of het wel of niet gelukt is.

DIY

Of je nu blogt over je hobby, lifestyle, werk, gezin of je onderneming; je hebt vast wel een creatieve DIY voor je volgers. Laat ze weten hoe jij van de kliekjes uit de koelkast een perfecte maaltijd maakt, hoe je je kantoor omtovert tot een inspirerend werkparadijs, hoe jij een huisje voor je pluizige kat maakt, hoe eenvoudig het kan zijn om zelf een omslagdoek te punniken of hoe je foto’s bewerkt om ze geschikt te maken voor je website.

Wie volg jij?

Maak een top 5 van bloggers, vloggers of Instagramkanalen die jij volgt. Niet alleen leuk voor de betreffende personen om in the spotlight gezet te worden; ook inspirerend voor de volgers van jouw blog.

Dier

Als je een dier moest zijn, welk dier zou dit dan zijn? Welke eigenschappen van dit dier sluiten perfect aan bij jouw karakter of bij jouw (zakelijke) kwaliteiten?

Nog plannen dit weekend?

Wat zijn jouw plannen voor aankomend weekend? Laat je volgers weten wat je gaat doen en waarom. Of je nu de verjaardag van je overgrootmoeder viert in het verzorgingstehuis, op een beurs staat met je eigen onderneming, vrijwilligerswerk doet in het dierenasiel of een hele avond gaat bingewatchen in je pyjama (welke series ga je kijken?); je lezers vinden het leuk om te weten wat je in je vrije tijd zoal doet.

Help!

Zit je met een dilemma? Vertel je volgers erover en vraag hen wat de beste keuze zou zijn.

Vraag het de expert

Wie beschouw jij als dé expert in jouw vakgebied? Probeer een afspraak met hem/haar te maken voor een interview. Laat het uitgewerkte interview aan hem/haar lezen ter goedkeuring en plaats ‘m op je blog.

Verhalen schrijven

Op diverse websites vind je schrijfopdrachten en schrijfwedstrijden, zoals op schrijvenonline.org. Zoek hier een opdracht of wedstrijd uit die past bij jouw blog, interesse of onderneming en schrijf. Vraag meteen of jouw lezers het verhaal goed genoeg vinden om het daadwerkelijk in te zenden.

Hier ga ik heen!

Vind er binnenkort een evenement plaats bij jou in de buurt? Ga jij erheen? Waarom wel/niet?

Wat vind jij ervan?

Lees een blog, column of artikel, link ernaar en geef er antwoord op in jouw blog.

Tien tips

Maak een lijst met tien tips om je huishouden in korte tijd te doen/milieubewust te leven/een website te bouwen/geld te besparen/je tuin winterklaar te maken/je conditie op te bouwen…

Zoekwoorden

Welke zoekwoorden werden door de bezoekers van jouw blog of website het meest gebruikt? Een van deze zoektermen wordt het onderwerp van jouw nieuwe blog.

Trending

Of kijk op trends.google.nl waar momenteel het meest op gezocht wordt, kies een onderwerp uit dat bij jouw blog past – of waar je een mening over hebt die je wel moet delen – en post ‘m met bijpassende hashtags.

Een kijkje achter de schermen

Heb je een eigen bedrijf? Geef de lezers van je blog eens een kijkje achter de schermen. Wie werken er? Wat doen ze? Waar lunchen jullie? Of maak er een vlog van.

Inspiratie

Welke persoon inspireert jou en waarom?

Durf ik niet!

Zijn er dingen die je eigenlijk heel graag zou willen doen, maar eigenlijk niet durft?

Leer van mijn fouten

Behoed je lezers voor fouten! Heb jij een fout gemaakt in het verleden? Hoe had je dit kunnen voorkomen en hoe heb je het opgelost? Voorkom dat de volgers van jouw blog dezelfde fout maken door jouw ervaring te delen.

Organiseer een winactie. Je kunt jouw product of dienst verloten onder de volgers van je blog, maar ook een winpakket maken. Zo maakte ik een keer een doos vol met mijn persoonlijke favorieten voor de zomer met tijdschriften, een cadeaubon voor een bepaalde winkel en strandspulletjes. Of ik verloot een aantal van mijn eigen kinderboeken. Mensen vinden het altijd leuk om iets te winnen – en ik geniet altijd van de enthousiaste reactie die ik krijg als ik de winnaar een berichtje gestuurd heb.

 

Een lijst met inspiratie voor je blog is natuurlijk nooit af en kan eindeloos aangevuld worden. Heb jij ook een goed idee voor een blog? Geef 'm door, zodat we elkaar blijven inspireren. En gebruik je een van mijn ideeën voor jouw volgende blog? Dan zou ik het heel leuk vinden om je blog te lezen. Stuur je me een linkje?

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page