quality of life aanmelden voor onderzoek

In 2020 start ik met een nieuw boekproject. En daarbij kan ik jouw hulp goed gebruiken!

Het koffietafelboek (je weet wel, zo'n luxe  boek dat je op de koffietafel kunt neerleggen) dat ik ga samenstellen staat helemaal in het teken van kwaliteit van leven; Quality of Life, of kortweg: QOL. Wil jij mij meehelpen? Meld je dan aan voor het onderzoek en ontvang in 2020 maandelijks een online enquête over QOL.
Je mag tevens producten testen en je maakt kans op mooie prijzen, die hopelijk bijdragen aan jouw Quality of Life!

Quality of Life, QOL, kwaliteit van leven

Wat is dat eigenlijk?

WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, hanteert de volgende definitie van Qaulity Of Life: 
'De perceptie van individuen op hun levenspositie in de context van de cultuur en het waardensysteem waarin zij leven en de relatie tot hun doelen, verwachtingen, standaarden en belangen.’

Het Sociaal en Cultureel Planbureau geeft de volgende omschrijving: 'Het samenspel tussen fysieke kwaliteit, sociale kwaliteit, sociale kenmerken en veiligheid van de omgeving.'

Kwaliteit van leven, QOL, bestaat dus uit objectieve en subjectieve aspecten. Een ziekte of beperking is objectief. Het is meetbaar in het medische systeem. Maar het betekent niet automatisch dat de persoon in kwestie zijn of haar levenskwaliteit als minder betitelt. Net zomin als een volledig gezond persoon niet automatisch zijn of haar kwaliteit van leven als uitmuntend beschouwt. Juist het subjectieve aspect van QOL is van belang en interessant. Het gaat er namelijk om hoe eenieder zijn of haar leven ervaart. Wat maakt het dat je jouw QOL hoog of juist laag inschaalt? Welke zaken maken jouw leven kwalitatief sterk? Welke elementen bepalen jouw QOL?

Wat is voor jou kwaliteit van leven?

Waarom meedoen?

Onderzoeken naar kwaliteit van leven richten zich vooral op het objectieve aspect. Meetbare gegevens over ziekte, gezondheid en de mate van beperking die de kwaliteit van leven zouden bepalen. De meeste onderzoeken hebben dan ook betrekking op kwaliteit van leven op een koude, afstandelijke manier.

Ik ben van mening dat juist het subjectieve aspect van levenskwaliteit veel belangrijker en interessanter is. Wat maakt het dat die mevrouw van 89 jaar, ondanks al haar lichamelijke ongemakken, haar levenskwaliteit wél met een hoog cijfer beoordeelt? Hoe kan het dat een kerngezonde twintiger zijn quality of life juist onder de maat beschouwt? En vooral: wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun levenskwaliteit kunnen verhogen? Wat kunnen we van elkaar leren en hoe kunnen we elkaar helpen, stimuleren en motiveren om de kwaliteit van leven te verhogen? 

 

Geen kille cijfers over beperkingen of mate van gezondheid, geen lichamelijke onderzoeken en daaraan conclusies verbinden, maar kijken naar Quality of Life op een verrassende, nieuwe manier. Hartverwarmende uitspraken, interessante invalshoeken, motiverende adviezen. Geen belerende vingertjes. 

 

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een mening heeft over de kwaliteit van leven. En iedere mening is belangrijk om een helder beeld te krijgen over de manier waarop wij naar Quality of Life kijken. Laat jouw mening ook meetellen en meld je aan!

 

Quality of Life is vooral subjectief ... en dat maakt het interessant!​

Voor mij is het belangrijkste element van levenskwaliteit: joie-de-vivre. Het kunnen genieten van het leven en – ook al is er tegenslag of verdriet – er toch elke dag een klein feestje van te maken. Soms buiten de gebaande paden gaan, maar vooral de vrijheid hebben om mijn leven in te delen zoals ik het fijn vind. Ontbijten met champagne op een druilerige maandagochtend? Als ik daar zin in heb, doe ik dat gewoon. Dat anderen dat misschien raar vinden; daar trek ik me niks van aan. Ik val een ander er namelijk niet mee lastig.

 

Want dat is voor mij ook belangrijk: ik wil een ander nooit tot last zijn. Toen ik nog rookte, vond ik het bijvoorbeeld heel vervelend als mensen naast me op het terras last hadden van mijn rook. Ik ging dan liever een eindje verderop staan. Kon ik genieten van mijn sigaretje en de mensen om me heen van hun hapje en drankje zonder geuroverlast.

Net zoals mijn favoriete bezigheden: Mozart oefenen op de piano, dansen in pyjamabroek op jaren ’90 hits of de hele familie uitnodigen voor een zondagmiddag-lunch. Ik heb toch echt eerst even bij mijn buren geïnformeerd of ze er geen geluidsoverlast van ondervonden en mocht dat wel het geval zijn, dat ze dan zeker even bij me zouden aankloppen. Joie-de-vivre, elke dag genieten van het leven, met respect voor de mensen om me heen, is wat mijn QOL maakt. Dat geeft tevens aan wat mijn QOL zou kunnen verlagen. Als ik niet meer kan genieten van de kleine dingen in het leven, niet meer de vrijheid zou hebben om te kunnen doen waar ik blij van word of als ik mijn medemens tot last zou zijn, dan zou mijn QOL afnemen.  

QOL is in mijn optiek dus vooral subjectief. En dat maakt het voor mij interessant. Ik wil graag weten wat voor anderen hun QOL maakt – en bij een gebrek daaraan – breekt. Daarom mijn vraag:
Wat is voor jou Quality of Life?

 

Het onderzoek

Jouw mening over levenskwaliteit telt! Meld je aan voor het onderzoek naar Quality of Life. Je ontvangt dan vanaf januari 2020 een jaar lang maandelijks een online enquête met vragen over Quality of Life. Ook kun je je aanmelden voor het testen van producten, ontvang je regelmatig een nieuwsbrief met een update van de resultaten en maak je kans op mooie prijzen. Bovendien krijgt elke deelnemer na afloop van het onderzoek gratis het boek:
Tijd voor kwaliteit. Een echt koffietafelboek waarin alle onderzoeksresultaten, tips en achtergrondartikelen opgenomen worden, die van belang zijn voor kwaliteit van leven.

 

 

 

 

 • Maandelijks een online enquête

Jij bepaalt zelf of je deze invult. Niks moet, alles mag. En staan er vragen tussen die je liever niet beantwoordt? Geen probleem, dan sla je deze gewoon over! ​
 

 • Regelmatig relevante testproducten ontvangen 
  (Uiteraard alleen als jij dat wilt. Nogmaals, niks is verplicht.)
   

 • Toegang tot een besloten platform
  Hierop kun je andere deelnemers ontmoeten, jezelf voorstellen, ervaringen uitwisselen, tips, adviezen en informatie delen, je mening over stellingen geven en de nieuwste updates van het onderzoek lezen. 
   

 • Kans maken op mooie prijzen
  om jouw Quality of Life te vehogen
   

 • Maandelijks een nieuwsbrief
  met een update van de onderzoeken, tips en nieuwe inzichten over Quality of Life.  
   

 • Een gratis exemplaar van het te realiseren boek
  Tijd voor kwaliteit
  Dit boek wordt in het eerste kwartaal van 2021 gedrukt en is dankzij jouw mening en deelname aan het onderzoek mogelijk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jouw gegevens, e-mailadres, mening, uitspraken, enquêtegegevens en alle overige informatie die je met mij deelt, worden strikt persoonlijk behandeld en niet ongevraagd gedeeld met derden.  De onderzoeksresultaten worden anoniem gebruikt voor het boek Tijd voor kwaliteit en jouw persoonsgegevens worden na afronding van het onderzoek verwijderd (december 2020). Tussentijds afmelden voor de online enquête en/of het laten verwijderen van jouw gegevens kan te allen tijde. Mocht je het wel op prijs stellen om met jouw naam vermeld te worden in het boek Tijd voor kwaliteit, dan mag dat natuurlijk. Voordat het boek uitgegeven wordt, zal ik je om toestemming vragen. De minimumleeftijd voor deelname aan het onderzoek Quality of Life is  18 jaar.

  

meedoen aan onderzoek.jpg

De eerste testgroep...

Het afgelopen jaar ben ik gestart met een vooronderzoek naar Quality of Life. Dankzij een kleine, maar zeer betrokken testgroep heb ik een kleine bundel kunnen samenstellen, met daarin de kijk op levenskwaliteit en het antwoord op de vraag: Wat is voor jou Quality of Life? Lees hier wat zij antwoordden: